De beste voeding voor jouw lichaam

Bernadette van Breukelen
  | 
11 februari 2024

Geef iedere lichaamscel exact wat het nodig heeft

Als orthomoleculair therapeut ben ik gepassioneerd over de optimale gezondheid van de mens en het belang van orthomoleculaire voeding voor onze gezondheid en welzijn. 

Orthomoleculaire voeding is een voedingswijze die gericht is op het optimaliseren van de hoeveelheid voedingsstoffen die we binnenkrijgen. Een tekort aan essentiële voedingsstoffen kan leiden tot gezondheidsproblemen en een verzwakt immuunsysteem. Om de werking van deze voedingsstoffen beter te begrijpen, is het belangrijk om te kijken naar de werking van onze lichaamscellen.

Op celniveau



Elke cel in ons lichaam heeft voedingsstoffen nodig om goed te functioneren. Zo hebben we bijvoorbeeld:

  • Vitaminen nodig om enzymen te produceren die betrokken zijn bij chemische reacties in ons lichaam. Dit zijn honderden chemische processen!
  • Mineralen om te helpen bij het reguleren van onze stofwisseling.
  • Aminozuren om proteïnen te produceren die nodig zijn voor de opbouw van onze cellen en weefsels.
  • Enz..,

Wanneer we voedingsmiddelen eten die rijk zijn aan deze essentiële voedingsstoffen, worden ze via onze bloedbaan naar onze cellen gebracht. De voedingsstoffen komen dan via de celmembranen opgenomen in de cel. Eenmaal binnen in de cel, kunnen de voedingsstoffen hun werk doen en bijdragen aan een goede cel- en weefselgezondheid.

Tekorten aan voedingsstoffen

Als we onvoldoende essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen, kan dat leiden tot een tekort in onze cellen. Dit kan de functie van onze cellen belemmeren en leiden tot gezondheidsproblemen zoals vermoeidheid, gewichtstoename en een verzwakt immuunsysteem. In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot ziekte. (1)(2)(3)(4)

In eerste instantie zal je er weinig van merken, maar op den duur komen de eerste lichamelijke klachten. – 

  • Hoofdpijnen
  • Kleine pijntjes op verschillende plekken in het lichaam
  • (Meer) PMS-klachten
  • Kwaliteit afname van huid, -haar, -en nagels
  • Vermoeidheid
  • Een opgeblazen gevoel na het eten
  • Pukkeltjes op de huid

Dit zijn een aantal eerste signalen die aangeven dat er iets niet klopt in jouw lichaam.



Geregeld spreek ik mensen die gewoon vertellen over lichaam. Bovengenoemde symptomen worden dan nog niet eens als probleem gezien. Wellicht wordt de ijdelheid aangesproken maar dat is het dan ook. Vaak wordt er dan gegrepen naar producten die het uiterlijk veranderen. Zonde want de oorzaak ligt in het lichaam. 

Het begrijpen dat hier de eerste signalen zijn die op lange termijn kunnen ontwikkelen tot ziekte is wat mij betreft ontzettend belangrijk.

Orthomoleculaire voeding kan dus helpen bij het voorkomen en behandelen van ziekten. Door ons dieet aan te passen en voeding te eten die rijk zijn aan de juiste voedingsstoffen, kunnen we ons lichaam helpen om gezond te blijven en ziekten te voorkomen. Op deze manier ben jij sterk en bruis je van de energie om te doen wat jij het liefste doet. Zonder belemmeringen. 

Het is, daarom, naast voldoende beweging en een stressvrije omgeving, een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl en kan ons helpen om onze gezondheid te verbeteren, ons energieniveau te verhogen en ons immuunsysteem te versterken. 

Het reguleren en verhelpen van allergieën, intoleranties en de bijkomende allergische reacties



Een ander belangrijk aspect van orthomoleculaire voeding is het vermijden van voedingsmiddelen die allergieën en intoleranties kunnen veroorzaken. 

Veel mensen hebben last van voedselallergieën en intoleranties, zoals gluten- en lactose-intolerantie, die de opname van voedingsstoffen kunnen belemmeren. Door deze voedingsmiddelen te vermijden en te kiezen voor voedingsmiddelen die ons lichaam kan verteren en opnemen, kunnen we ons lichaam helpen om de essentiële voedingsstoffen te absorberen die het nodig heeft. (5) (6) (7) (8)

Nadat er een goed voedingspatroon is aangemeten en de therapie is gestart kan er vaak weer veel geïntroduceerd worden wat eerder door het lichaam niet getolereerd werd. Dit komt omdat er op cel niveau, vooral in de darmen, herstel plaats vindt. 

Deze voeding heeft de voorkeur



Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen:

  • Verse groenten
  • Vers fruit
  • Volkoren granen (mits het darmslijmvlies goed functioneert)
  • Peulvruchten (mits de darmbacteriën,- en slijmvliezen goed functioneren)
  • Noten (met mate)
  • Zaden
  • Vette vis (of vervangende suppletie in de vorm van EPA & DHA)
  • Mager vlees (met mate)

Bij voorkeur van biologische oorsprong.

Deze voeding laat je liever staan



Bewerkte voedingsmiddelen moeten zoveel mogelijk vermeden worden omdat deze vaak toegevoegde suikers, zout en vetten bevatten en missen de belangrijke voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft zoals:

–       Chips & snacks

–       Snoep & chocolade

–       Pakjes & zakjes

–       Potjes

–       Sausjes

–       Toetjes

–       Frituur

–       Enz..,

Ook voor de mentale gezondheid belangrijk



Orthomoleculaire voeding is niet alleen belangrijk voor onze fysieke gezondheid, maar ook voor onze mentale gezondheid en kan ons helpen om beter om te gaan met stress en angst. Door onze lichaamscellen te voorzien van de essentiële voedingsstoffen die ze nodig hebben, kunnen we ons lichaam helpen om optimaal te functioneren en ons goed te voelen. (9)(10)

Voordelen voor de rest van jouw leven

Het is belangrijk om te begrijpen dat orthomoleculaire voeding geen dieet is, maar een levensstijl. Het gaat niet om het beperken van bepaalde voeding, maar om het toevoegen van voeding die rijk is aan belangrijke voedingsstoffen. Dit dient afgestemd te worden op jou als individu. 

Het doel is om ons lichaam te voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft om optimaal gezond te blijven en goed te functioneren.

Kortom, orthomoleculaire voeding is een voedingswijze die gericht is op het optimaliseren van de hoeveelheid voedingsstoffen die we binnenkrijgen om onze cellen en weefsels gezond te houden en ons lichaam te helpen goed te functioneren. 

Een orthomoleculair therapeut kijkt naar de biochemische reacties in jouw lichaam en stemt de voedingsadviezen af zodat jouw lichaam de beste opname heeft van de voedingsstoffen. 

Door te kiezen voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen en bewerkte voedingsmiddelen te vermijden, kunnen we ons lichaam helpen om gezond te blijven en ons energieniveau te verhogen.

(1)   Paulien Vinke Nutrition as potential treatment strategy in pulmonary arterial hypertension 173 pages PhD thesis, Wageningen University, Wageningen, the Netherlands (2021) With references, with summaries in English and Dutch ISBN 978-94-6447-002-4 DOI: https://doi.org/10.18174/555571

(2)   Batista KS, Cintra VM, Lucena PAF, Manhães-de-Castro R, Toscano AE, Costa LP, Queiroz MEBS, de Andrade SM, Guzman-Quevedo O, Aquino JS. The role of vitamin B12 in viral infections: a comprehensive review of its relationship with the muscle-gut-brain axis and implications for SARS-CoV-2 infection. Nutr Rev. 2022 Feb 10;80(3):561-578. doi: 10.1093/nutrit/nuab092. PMID: 34791425; PMCID: PMC8689946.

(3)   Jáuregui-Lobera I. Iron deficiency and cognitive functions. Neuropsychiatr Dis Treat. 2014 Nov 10;10:2087-95. doi: 10.2147/NDT.S72491. PMID: 25419131; PMCID: PMC4235202.

(4)  Littlejohns TJ, Henley WE, Lang IA, Annweiler C, Beauchet O, Chaves PH, Fried L, Kestenbaum BR, Kuller LH, Langa KM, Lopez OL, Kos K, Soni M, Llewellyn DJ. Vitamin D and the risk of dementia and Alzheimer disease. Neurology. 2014 Sep 2;83(10):920-8. doi: 10.1212/WNL.0000000000000755. Epub 2014 Aug 6. PMID: 25098535; PMCID: PMC4153851.

(5)   Chafen JJS, Newberry SJ, Riedl MA, et al. Diagnosing and Managing Common Food Allergies: A Systematic Review. JAMA. 2010;303(18):1848–1856. doi:10.1001/jama.2010.582

(6)   Raiteri A, Granito A, Giamperoli A, Catenaro T, Negrini G, Tovoli F. Current guidelines for the management of celiac disease: A systematic review with comparative analysis. World J Gastroenterol. 2022 Jan 7;28(1):154-175. doi: 10.3748/wjg.v28.i1.154. PMID.

(7)   Alcazar CG, Paes VM, Shao Y, Oesser C, Miltz A, Lawley TD, Brocklehurst P, Rodger A, Field N. The association between early-life gut microbiota and childhood respiratory diseases: a systematic review. Lancet Microbe. 2022 Nov;3(11):e867-e880. doi: 10.1016

(8)  Jellema P, Schellevis FG, van der Windt DA, Kneepkens CM, van der Horst HE. Lactose malabsorption and intolerance: a systematic review on the diagnostic value of gastrointestinal symptoms and self-reported milk intolerance. QJM. 2010 Aug;103(8):555-72. doi: 10.1093/qjmed/hcq082. Epub 2010 Jun 3. PMID: 20522486.

(9)   van den Brink AC, Brouwer-Brolsma EM, Berendsen AAM, van de Rest O. The Mediterranean, Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH), and Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay (MIND) Diets Are Associated with Less Cognitive Decline and a Lower Risk of Alzheimer’s Disease-A Review. Adv Nutr. 2019 Nov 1;10(6):1040-1065. doi: 10.1093/advances/nmz054. PMID: 31209456; PMCID: PMC6855954.

(10)  Iguacel I, Huybrechts I, Moreno LA, Michels N. Vegetarianism and veganism compared with mental health and cognitive outcomes: a systematic review and meta-analysis. Nutr Rev. 2021 Mar 9;79(4):361-381. doi: 10.1093/nutrit/nuaa030. PMID: 32483598.

Artikel uit de categorie:
Geen categorie

0 Reacties op "De beste voeding voor jouw lichaam"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Plant Your Base academy - Powered by Maatos